Τραυματισμός δοντιού & Πρώτες βοήθειες
Τραυματισμός δοντιού και πρώτες βοήθειες - Π. Μπόσνα
Τραυματισμός δοντιού και πρώτες βοήθειες - Π. Μπόσνα
Εάν το παιδικό, μόνιμο δόντι έχει βγει, μετά από τραυματισμό, από τη θέση του ένα μόνιμο δόντι (ολική εκγόμφωση),τότε:
- Βρίσκουμε, εάν είναι δυνατόν, το δόντι
- Ξεπλένουμε το δόντι με κρύο νερό. Δεν το καθαρίζουμε με σαπούνι, δεν το πιάνουμε χωρίς λόγο, δεν ακουμπάμε τη ρίζα.
- Επιθεωρούμε το δόντι για κατάγματα. Αν είναι υγιές, προσπαθήσουμε να το επαναφέρουμε στην υποδοχή. Το κρατάμε στη θέση του δαγκώνοντας μια γάζα.
- Εάν δεν μπορούμε να βάλουμε πάλι το δόντι στη θέση του, το μεταφέρουμε σε ένα ποτήρι που περιέχει κρύο γάλα ή εάν δεν υπάρχει, στο σάλιο του ασθενούς. Εάν ο ασθενής είναι αρκετά μεγάλος, το δόντι μπορεί να κρατηθεί και στο στόμα του (δίπλα στο μάγουλο), αλλά με πολύ προσοχή για να μη το καταπιεί εάν έχει πρηστεί το στόμα.
- Πηγαίνουμε αμέσως στον οδοντίατρο που θα αποφασίσει πως θα αντιμετωπίσει το περιστατικό. Ο χρόνος είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τη διάσωσή του. Ο ιατρός θα τοποθετήσει σωστά το δόντι και θα το ακινητοποιήσει για λίγες μέρες μέχρι αυτό να σταθεροποιηθεί. Στη συνέχεια το δόντι θα χρειαστεί συχνή παρακολούθηση λόγω των συχνών επιπλοκών που είναι μεταξύ άλλων, η απορρόφηση της ρίζας του δοντιού που έχει ως συνέπεια την απώλεια του, η αγκύλωση του δηλαδή η συγκόλληση του με το κόκκαλο, όπως και η νέκρωση του νεύρου και η ανάγκη απονεύρωσης του η οποία είναι εξαιρετικά συχνή.
Εάν έχει ραγίσει ή σπάσει
Στα μόνιμα δόντια είναι πιο συχνά τα κατάγματα της μύλης του δοντιού και σπανιότερα τα κατάγματα της ρίζας, η μετατόπιση και η πλήρης εκγόμφωση (ολική απόσπαση από τη θέση του).
Ξεπλύνετε το στόμα με νερό και εφαρμόστε κρύες κομπρέσες για να μειωθεί το πρήξιμο. Αν είναι δυνατόν, να εντοπίσετε και να αποθηκεύσετε τυχόν θραύσματα των δοντιών και να τα φέρετε μαζί σας στην παιδοδοντίατρο την οποία πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως. Εάν βρεθεί το σπασμένο τμήμα ακέραιο και εφαρμόζει πλήρως, τότε αυτό μπορεί να συγκολληθεί με πολύ καλά αισθητικά αποτελέσματα και ανθεκτικότητα στη μάσηση για αρκετά χρόνια, εκτός εάν ξαναχτυπηθούν.
Εάν δε βρεθεί ή δεν εφάπτεται πλήρως το σπασμένο κομμάτι, η ιατρός θα κάνει ανασύσταση του δοντιού. Είναι μια πολύ καλή αισθητική πράξη που αντέχει στο χρόνο. Στόχος είναι εκτός από το να σωθεί το δόντι, να γίνει πρόληψη της λοίμωξης και να μειωθεί η ανάγκη για εκτεταμένη οδοντιατρική θεραπεία.
Εάν έχει χαλαρώσει ή μετακινηθεί
Εάν το δόντι κουνιέται έντονα ή έχει αλλάξει θέση έστω και πολύ λίγο, επισκεφθείτε άμεσα την οδοντίατρο σας. Θα πρέπει να τοποθετηθεί στη αρχική σωστή θέση και να ακινητοποιηθεί αυθημερόν!
Την επόμενη ημέρα, η επανατοποθέτηση στη σωστή θέση θα πρέπει να γίνει με σιδεράκια στήριξης.
Κάταγμα στο σαγόνι και απώλεια δοντιών
Εάν μετά από τραυματισμό το σαγόνι του παιδιού ή του εφήβου δεν ανοιγοκλείνει σωστά, είναι πιθανόν να έχει ραγίσει ή σπάσει. Μη κάνετε πολλές δοκιμές. Συγκρατήστε το σαγόνι για να μη το μετακινεί το παιδί, συλλέξτε ταχύτατα τα δόντια ή τα τμήματα σπασμένων δοντιών και απευθυνθείτε αμέσως στο κοντινότερο νοσοκομείο όπου εφημερεύει γναθοπροσωποχειρουργός.
Προβλήματα από ορθοδοντικά μηχανήματα
Επικοινωνήστε αμέσως με τον ορθοδοντικό σας.