Εξαγωγή έγκλειστου ή ημιέγκλειστου φρονιμήτη

Εξαγωγή φρονιμήτη – Οδοντίατρος Π.Μπόσνα, Αριδαία

Εξαγωγή φρονιμήτη – Οδοντίατρος Π.Μπόσνα, Αριδαία

Το στοματογναθικό σύστημα των ανθρώπων σήμερα αναπτύσσεται λιγότερο και συνήθως δεν υπάρχει επαρκής χώρος στο στόμα για να μπορέσουν να ανατείλουν οι 3οι γομφίοι, δηλαδή οι φρονιμήτες (ή πιο σωστά, σωφρονιστήρες), οι οποίοι συχνά παραμένουν έγκλειστοι (δηλαδή μέσα στο οστό ή καλυμμένοι από μαλακό ιστό) ή ημιέγκλειστοι (δηλαδή να έχουν ανατείλει κατά ένα τμήμα τους στο στόμα).

Οι φρονιμήτες είναι τα τελευταία δόντια τα οποία ανατέλλουν στη στοματική κοιλότητα, κατά την ηλικία των 17 – 23 χρόνων, αν και μπορούν να συνεχίσουν να ανατέλλουν μέχρι και την ηλικία των 30 ετών. Συνήθως, είναι δόντια με αρκετά ιδιόμορφη μορφολογία. Ωστόσο πολύ συχνά οι φρονιμήτες δεν έχουν τον απαιτούμενο χώρο για να ανατείλουν πλήρως και στη σωστή θέση, με αποτέλεσμα να προκαλούν προβλήματα.

Τι προκαλεί προβλήματα στους φρονιμήτες;

Περιστεφανίτιδα: Είναι η φλεγμονή του ούλου που περιβάλλει τον ημιέγκλειστο φρονιμήτη και συνοδεύεται από έντονο πόνο.

Περιστεφανίτιδα Φρονιμήτη – Χειρουργική Στόματος Π.Μπόσνα
Εξαγωγή φρονιμήτη – Οδοντίατρος Π.Μπόσνα, Αριδαία

Περιοδοντίτιδα ή τερηδόνα: Προκαλούνται λόγω της δυσκολίας καθαρισμού και απομάκρυνσης της μικροβιακής πλάκας. Ο φρονιμήτης μπορεί πολλές φορές να εμποδίζει την εφαρμογή σωστής στοματικής υγιεινής στο γειτονικό δεύτερο γομφίο. Το γεγονός αυτό μπορεί να δημιουργήσει ή να επιβαρύνει μια ήδη υπάρχουσα περιοδοντίτιδα ή μια τερηδόνα του δεύτερου γομφίου.

Βλάβη σε διπλανό δόντι (απορρόφηση του οστού ή της ρίζας των δεύτερων γομφίων (τραπεζιτών)) λόγω κλίσης του φρονιμήτη και έντονης επαφής των δύο δοντιών.

Εξαγωγή φρονιμήτη – Οδοντίατρος Π.Μπόσνα, Αριδαία
Εξαγωγή φρονιμήτη – Οδοντίατρος Π.Μπόσνα, Αριδαία

Οδοντικό ή περιοδοντικό απόστημα, ή κύστεις: Οι φρονιμήτες και ιδιαίτερα της κάτω γνάθου είναι δυνατό πολλές φορές να ευθύνονται για δημιουργία οδοντογενών κύστεων, αδαμαντινοβλαστώματος κ.ά. Οι κύστεις μπορούν επίσης, όταν αναπτυχθούν πολύ να προσβάλλουν το νεύρο της κάτω γνάθου και να προκαλέσουν απώλεια της αισθητικότητας στο χείλος, στο πηγούνι ή σε όλα τα δόντια ή να προκαλέσουν μεγάλη απορρόφηση του οστού της κάτω γνάθου και ακολούθως εξασθένιση της ή μέχρι και κάταγμα αυτής.

Εξαγωγή φρονιμήτη – Οδοντίατρος Π.Μπόσνα, Αριδαία
Εξαγωγή φρονιμήτη – Οδοντίατρος Π.Μπόσνα, Αριδαία

Τραυματισμοί μαλακών ιστών, όταν ο φρονιμήτης έχει ανατείλει στραβά και τραυματίζει το μάγουλο ή τη γλώσσα.

Ορθοδοντικές ανωμαλίες/ στρέβλωση των υπόλοιπων δοντιών της γνάθου, λόγω της πίεσης που ασκείται στα υπόλοιπα δόντια.

Εξαγωγή φρονιμήτη – Οδοντίατρος Π.Μπόσνα, Αριδαία

Εξαγωγή φρονιμήτη και διαδικασία

Είτε για λόγους διατήρησης του ορθοδοντικού αποτελέσματος, είτε για την πρόληψη ή τη θεραπεία των παραπάνω προβλημάτων, χρειάζεται να γίνει εξαγωγή των 3ων γομφίων.

Η εξαγωγή των φρονιμητών δεν είναι απαραίτητη όταν τα εν λόγω δόντια είναι υγιή, έχουν ανατείλει πλήρως , έχουν σωστή θέση και μπορούν να καθαριστούν ικανοποιητικά με τα συνήθη μέσα στοματικής υγιεινής (βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος κλπ).

Πολλοί Οδοντίατροι συστήνουν την προληπτική εξαγωγή αυτών των δοντιών σε νεαρή ηλικία, πριν δηλαδή προκαλέσουν προβλήματα. Στη φάση αυτή είναι ευκολότερη η εξαγωγή τους και ταχύτερη η επούλωση του τραύματος.

Επιπλέον, να τονιστεί ότι η αντιβίωση που θα δώσει ο οδοντίατρος προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή, βοηθά μόνο παροδικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων χωρίς να αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Εάν η φλεγμονή είναι επαναλαμβανόμενη, μπορεί να γίνει ανθεκτική στο αντιβιοτικό, πέραν του γεγονότος ότι δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών.

Η διαδικασία της εξαγωγής, γίνεται ανώδυνα κάτω από τοπική αναισθησία, ενώ με την σωστή φαρμακευτική αγωγή εξασφαλίζεται ομαλή μετεγχειρητική πορεία.

Εξαγωγή φρονιμήτη – Οδοντίατρος Π.Μπόσνα, Αριδαία

Η απόφαση για την εξαγωγή ή διατήρηση αυτών των δοντιών δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρη. Εξαρτάται από κάθε εξατομικευμένη περίπτωση και για να τεθεί διάγνωση απαιτείται σχολαστική κλινική και ακτινογραφική εξέταση.

ΣΥΧΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Δεν μπορώ να αντιμετωπίσω τη φλεγμονή μόνο με αντιβίωση;

Η αντιβίωση μπορεί να βοηθήσει μόνο παροδικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Μάλιστα, δεδομένου ότι οι πιο πολλοί ασθενείς χρησιμοποιούν συχνά και αλόγιστα διάφορα αντιβιοτικά φάρμακα, η φλεγμονή μπορεί να είναι ανθεκτική σε ένα αντιβιοτικό και στην πραγματικότητα το πρόβλημα να μη λύνεται αλλά απλά να υποχωρεί για βραχύ χρονικό διάστημα. Για να αντιμετωπιστεί μόνιμα θα πρέπει να απομακρυνθεί η αιτία, δηλαδή το υπαίτιο δόντι.
Αν αντιληφθείτε ότι έχετε κάποιο πρόβλημα με τους φρονιμίτες σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έγκαιρα τον Οδοντίατρό σας για την αποτροπή της επέκτασης της φλεγμονής. Μην περιμένετε να προκύψει βλάβη πριν επιδιώξετε μία επίσκεψη. Επιπλέον, όσο πιο νέο είναι ένα άτομο, τόσο ευκολότερη καθίσταται η εξαγωγή ενός εγκλείστου ή ημιεγκλείστου φρονιμήτη

Start typing and press Enter to search

Show Buttons
Hide Buttons