Κάλυψη Υφίζησης (απογυμνωμένης ρίζας)

Κάλυψη Υφίζησης (απογυμνωμένης ρίζας) - Π.Μπόσνας

Κάλυψη Υφίζησης (απογυμνωμένης ρίζας) - Π.Μπόσνας

Ένα από τα πιο σημαντικά αισθητικά προβλήματα είναι οι λεγόμενες “υφιζήσεις” των ούλων (gingival recession), οι περιπτώσεις δηλαδή που τα ούλα μας υποχωρούν και αποκαλύπτουν τμήμα της ρίζας του δοντιού, με αποτέλεσμα τα δόντια να δείχνουν μακρύτερα.

Συνηθισμένοι λόγοι για τη δημιουργία τέτοιων προβλημάτων είναι:

Κάλυψη Υφίζησης (απογυμνωμένης ρίζας) - Π.Μπόσνας

Όταν αγνοήσουμε την πτώση των ούλων αυτή μπορεί να συνεχιστεί. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι θεραπείας ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της πτώσης.

Είναι πολύ σημαντικό να διαγνωσθεί η αιτία της υφίζησης πριν οποιαδήποτε επέμβαση και ο ασθενής να διδάσκεται το σωστό τρόπο βουρτσίσματος για αποτέλεσμα που θα διαρκέσει.

Πέρα από τα αισθητικά προβλήματα, οι υφιζήσεις των ούλων μπορούν να δημιουργήσουν και λειτουργικά προβλήματα, όπως ευαισθησία των δοντιών στα κρύα ερεθίσματα. Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης τερηδόνας στην αποκαλυμμένη ρίζα του δοντιού, επειδή η επιφάνεια της που είναι πιο μαλακή προσβάλλεται ευκολότερα από την τερηδόνα συγκριτικά με την αδαμαντίνη-σμάλτο του δοντιού.

Πώς γίνεται η κάλυψη της ρίζας

Η κάλυψη ρίζας γίνεται χειρουργικά, είτε με τοποθέτηση μοσχεύματος ούλων από την υπερώα (ουρανίσκο), είτε χωρίς μόσχευμα σε μικρότερες υφιζήσεις (με κάλυψη τοπικά). Σε πιο εκτεταμένες υφιζήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί έτοιμο τεχνητό μόσχευμα (από τράπεζα ιστών) ή επιπλέον εφαρμογή ιστικής αναγέννησης για καλύτερο αποτέλεσμα.  Ανάλογα με το είδος και τον βαθμό της υφίζησης, μπορεί να εκτιμηθεί από τον περιοδοντολόγο ο βαθμός του προσδοκόμενου  αποτελέσματος πριν από την διόρθωση.

Η χειρουργική κάλυψη της υφίζησης των ούλων μειώνει την πιθανότητα περαιτέρω πτώσης τους, συντελεί στην κάλυψη των γυμνών ριζών, βελτιώνει την εικόνα των ούλων και αποτρέπει ή θεραπεύει την ευαισθησία της ρίζας του δοντιού.

Αν η πτώση οφείλεται σε νόσο του περιοδοντίου γίνεται ειδικός βαθύς καθαρισμός και απόξεση των ριζών που σε συνδυασμό με άριστη στοματική υγιεινή και τον τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο, μπορεί να ανακόψουν την εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου και να αποτρέψουν την περαιτέρω απώλεια των ούλων.

Start typing and press Enter to search

Show Buttons
Hide Buttons