Εκτομή χαλινού

Χαλινεκτομή– Π.Μπόσνα, Αριδαία, Πέλλας

Χαλινεκτομή– Π.Μπόσνα, Αριδαία, Πέλλας

Χαλινός ονομάζεται η λεπτή μεμβράνη που ενώνει το χείλος με τα ούλα ή τη γλώσσα με το έδαφος του στόματος.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο χαλινός είναι υπερτροφικός, ιδιαίτερα κοντός, εκτεταμένος ή ισχυρός και προκαλεί προβλήματα. Μπορεί να προκαλέσει δυσχέρεια στην ομιλία και τις κινήσεις των χειλιών και της γλώσσας, υποχώρηση των ούλων, κενό μεταξύ των μπροστινών κεντρικών δοντιών, ενώ αποτρέπει την ορθοδοντική συνένωση τους και εμποδίζει την τοποθέτηση κινητών προσθετικών συσκευών (όπως ‘μασέλας’ ή μερικής οδοντοστοιχίας).

Για παράδειγμα, είναι συχνό στην άνω γνάθο να προσφύεται υπερτροφικός χαλινός ανάμεσα από τους κεντρικούς τομείς και να διατηρεί ένα κενό ανάμεσά τους. Στους κάτω τομείς, οι χαλινοί μπορεί να τραβούν ισχυρά τα ούλα προς τα κάτω και να προκαλούν υφιζήσεις ή να εμποδίζουν την εφαρμογή μιας οδοντοστοιχίας. Όσον αφορά στον χαλινό της γλώσσας, αν είναι κοντός, ευθύνεται για τη καθυστέρηση στην έναρξη της ομιλίας και για λεκτικά προβλήματα γενικότερα.

Πώς γίνεται η χαλινεκτομή

Για το σκοπό αυτό συνίσταται η εκτομή του χαλινού (χαλινεκτομή), η αφαίρεση δηλαδή της μεμβράνης αυτής. Είναι μια απλούστατη διαδικασία, ανώδυνη, με ταχύτατη επούλωση, η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία, χωρίς να καταλείπει σημάδια ή ουλές.

Στην άνω γνάθο, αν ο χαλινός προκαλεί κενό ανάμεσα στα δύο κεντρικά δόντια, πρώτα κάνουμε ορθοδοντική συμπλησίαση των δοντιών και μετά κόβουμε τον χαλινό. Στην κάτω γνάθο, αν ευθύνεται για υφίζηση των ούλων στους κεντρικούς τομείς, κόβουμε τον χαλινό και ακολούθως αντιμετωπίζουμε την υφίζηση με κάποια από τις τεχνικές της πλαστικής χειρουργικής. Αν εμποδίζει τη σταθερότητα μιας οδοντοστοιχίας, η αφαίρεσή του λύνει συνήθως άμεσα το πρόβλημα. Τέλος, ένας κοντός χαλινός στη γλώσσα πρέπει να ελευθερώνεται το συντομότερο δυνατό πριν δημιουργήσει λεκτικά προβλήματα στο παιδί.

Start typing and press Enter to search

Show Buttons
Hide Buttons