Ακρορριζεκτομή
Ακρορριζεκτομή – Χειρουργείο Στόματος – Π.Μπόσνα, Αριδαία
Ακρορριζεκτομή – Χειρουργείο Στόματος – Π.Μπόσνα, Αριδαία
Τι είναι η ακρορριζεκτομή;
H ακρορριζεκτομή είναι μία μικρή χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει την αποκάλυψη και χειρουργική αφαίρεση του άκρου της ρίζας ενός δοντιού (ακρορρίζιου), την αφαίρεση των γύρω παθολογικών ιστών (κύστης) και την έμφραξη (σφράγιση) του τμήματος της ρίζας που έχει απομείνει. Το μέρος του δοντιού που φαίνεται στο στόμα παραμένει ακέραιο. Σε λίγους μήνες, η περιοχή που είχε την κύστη γεμίζει με νέο οστό.
Ο σκοπός της ακρορριζεκτομής είναι η καταπολέμηση της μόλυνσης που έχει προσβάλει τους ιστούς γύρω από την άκρη της ρίζας, ώστε να σωθεί το δόντι και να αποφευχθεί η εξαγωγή του. Με αυτόν τον τρόπο, πολλές φορές αποφεύγουμε το αυξημένο συνολικό κόστος των εναλλακτικών θεραπειών (δηλαδή εξαγωγή + γέφυρα ή εξαγωγή + εμφύτευμα).
Πότε χρειάζεται η ακροριζεκτομή;
Η ακρορριζεκτομή είναι η λύση επιλογής, όταν:
- έχουμε κύστεις ή αποστήματα στην περιοχή της ρίζας του δοντιού που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).
- η ενδοδοντική θεραπεία για κάποιους λόγους έχει αποτύχει.
Η ακροριζεκτομή μπορεί να συμβάλει στο να σωθεί ένα δόντι στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Ύπαρξη αποστήματος στην περιοχή της ρίζας του δοντιού που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητική ενδοδοντική θεραπεία.
- Κάταγμα ή διάτρηση της ρίζας του δοντιού.
- Θραύση κάποιου εργαλείου μέσα στο ριζικό σωλήνα που δεν μπορεί να αφαιρεθεί.
- Αδυναμία σωστού καθαρισμού και έμφραξης του ριζικού σωλήνα λόγω ενασβεστίωσης, στένωσης ή μεγάλης καμπής στη ρίζα, ή ύπαρξης οριζόντιων διακλαδώσεων του ριζικού σωλήνα.
- Έξοδο εμφρακτικού υλικού από το ακρορίζιο.
- Όταν η ενδοδοντική θεραπεία («απονεύρωση») δεν είναι τέλεια αλλά έχει προσθετικές εργασίες, για να μην τις αλλάξουμε.
Η ακρορριζεκτομή δεν ενδείκνυται σε δόντια που οι ρίζες τους βρίσκονται κοντά σε νεύρα ή παρουσιάζουν ανατομικές δυσκολίες στην προσέγγιση τους.
Πώς γίνεται η ακρορριζεκτομή – Διαδικασία
Η επέμβαση είναι ανώδυνη και σχετικά σύντομη. Πριν από την έναρξη της διαδικασίας, ο οδοντίατρος λαμβάνει και μελετά ακτινογραφίες της περιοχής του δοντιού, ώστε να σχεδιάσει σωστά την διαδικασία.
Κατόπιν:
Χορηγείται τοπική αναισθησία για να μουδιάσει η περιοχή, όπως και σε οποιοδήποτε σφράγισμα ή μια απλή εξαγωγή.
Γίνεται μια τομή στον ουλικό ιστό στο ύψος της ρίζας του δοντιού. Ο ουλικός ιστός ανασηκώνεται ώστε να αποκαλυφθεί το οστό (κόκκαλο) που περιβάλλει τη ρίζα.
Αφαιρείται ένα τμήμα του οστού για να αποκτηθεί πρόσβαση στο προβληματικό άκρο της ρίζας.
Το ακραίο τμήμα της ρίζας κόβεται και αφαιρείται, μαζί με τυχόν προσβεβλημένους ιστούς που την περιβάλλουν.
Αφαιρείται τυχόν κύστη που υπάρχει στην περιοχή του ακρορριζίου.
Συνήθως , το εναπομείναν τμήμα του ριζικού σωλήνα καθαρίζεται και σφραγίζεται με ένα βιοσυμβατό εμφρακτικό υλικό ( διαδικασία γνωστή ως ‘ανάστροφη έμφραξη’).
Τέλος, ο ιστός των ούλων τοποθετείται ξανά στη θέση πάνω από τη ρίζα και ράβεται με μερικά ράμματα που αφαιρούνται μετά από μια εβδομάδα.
Το ποσοστό επιτυχίας των ακρορριζεκτομών είναι υψηλό, ενώ με μια ακτινογραφία μετά από ένα εξάμηνο ελέγχουμε την επιτυχία της επέμβασης.
Ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα μετά την ακρορριζεκτομή είναι σημαντικό να ακολουθεί ο ασθενής τις μετεγχειρητικές οδηγίες για την απρόσκοπτη επούλωση του τραύματος. Η επούλωση του εξωτερικού τραύματος είναι συνήθως γρήγορη και χωρίς επιπλοκές. Βέβαια, η ουσιαστική επούλωση του οστού γύρω από τη ρίζα μπορεί να χρειαστεί μερικούς μήνες.