Περιστεφανίτιδα φρονιμήτη

Περιστεφανίτιδα Φρονιμήτη – Χειρουργική Στόματος Π.Μπόσνα

Περιστεφανίτιδα Φρονιμήτη – Χειρουργική Στόματος Π.Μπόσνα

Περιστεφανίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή του ούλου που περιβάλλει τον ημιέγκλειστο φρονιμήτη. Συνοδεύεται από έντονο πόνο που αντανακλά στο αυτί, ερυθρότητα και πρήξιμο (οίδημα) στην περιοχή, λεμφαδενίτιδα, εκροή πύου και αδυναμία πλήρους διάνοιξης του στόματος (τρισμό), κακουχία, πυρετό, κακοσμία.

Η περιστεφανίτιδα προκαλείται από την κατακράτηση τροφών και μικροβίων στην περιοχή μεταξύ του έγκλειστου ή ημιέγκλειστου φρονιμήτη και του ούλου που το περιβάλλει και το καλύπτει και αποτελεί μια επώδυνη κατάσταση που εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις.

Οι φρονιμήτες ανατέλλουν έως τα 25 χρόνια ή μπορεί να μην ανατείλουν ποτέ. Μένουν έγκλειστοι οι ημιέγκλειστοι γιατί δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο πίσω μέρος του στόματος. Για τον ίδιο λόγο, συχνά η περιοχή αυτή δεν μπορεί να καθαριστεί σωστά με την οδοντόβουρτσα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί περιστεφανίτιδα και να δημιουργηθεί περιμυλικό απόστημα μετά από λοίμωξη της ουλικής καλύπτρας του δοντιού, δηλαδή του ούλου που βρίσκεται πάνω από το έγκλειστο ή ημιέγκλειστο δόντι ή μετά από τραυματισμό των ούλων από ένα έγκλειστο φρονιμήτη που πιέζει συνεχώς στα σημεία που τον καλύπτουν. Τότε, σταδιακά δημιουργείται περιστεφανίτιδα.

Όταν εμφανίζεται περιστεφανίτιδα, το έγκλειστο δόντι πρέπει να αφαιρεθεί μόλις η μόλυνση τεθεί υπό έλεγχο με αντιβίωση για την πρόληψη της εξάπλωσης της στο λαιμό.

Η αντιβίωση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή, βοηθά μόνο παροδικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων χωρίς να αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Εάν η φλεγμονή είναι επαναλαμβανόμενη, μπορεί να γίνει ανθεκτική στο αντιβιοτικό, πέραν του γεγονότος ότι δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών.

Η διαδικασία της εξαγωγής της εξαγωγής του έγκλειστου δοντιού και της αποχέτευσης του πύου, γίνεται ανώδυνα κάτω από τοπική αναισθησία, ενώ με την σωστή φαρμακευτική αγωγή εξασφαλίζεται ομαλή μετεγχειρητική πορεία.

Start typing and press Enter to search

Show Buttons
Hide Buttons