Ουλίτιδα

Ουλίτιδα Συμπτώματα και Διάγνωση Οδοντιατρείο Αριδαία Πέλλας

Ουλίτιδα Συμπτώματα και Διάγνωση Οδοντιατρείο Αριδαία Πέλλας

Η Ουλίτιδα είναι περιοδοντική νόσος. Είναι μια επιφανειακή φλεγμονή των ούλων που προκαλείται από μικροβιακά ερεθίσματα.
Τα ούλα γίνονται ερυθρά, διογκώνονται, ματώνουν και γίνονται ευαίσθητα. Σε μερικές περιπτώσεις, τα ούλα αρχίζουν να υποχωρούν και να αποκαλύπτονται οι ρίζες των δοντιών με αποτέλεσμα την υπερευαισθησία στο κρύο. Μπορεί να συνυπάρχει κακοσμία, κινητικότητα ή και μετακίνηση των δοντιών. Η διάγνωση γίνεται από τον οδοντίατρο και κυρίως από τον περιοδοντολόγο, ο οποίος ελέγχει το χρώμα και το σχήμα των ούλων, την κινητικότητα των δοντιών και μετράει το βάθος των ‘θυλάκων’. Επιπλέον, σημαντική είναι η χρήση ακτινογραφιών για την ανακάλυψη του βαθμού οστικής καταστροφής, εφόσον αυτή υπάρχει. Η ουλίτιδα που μπορεί σταδιακά να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα και καταλήξουν σε καταστροφή των στηρικτικών ιστών των δοντιών.

Πρόληψη

Η καλύτερη προληπτική μέθοδος είναι η καθημερινή απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας με αποτελεσματικό και μη τραυματογόνο βούρτσισμα και η χρήση του οδοντικού νήματος ή μεσοδόντιου βουρτσακίου. Σημαντική είναι η προληπτική εξέταση από τον οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο ώστε να αφαιρείται η πέτρα (αποτρύγωση).

Η συχνότητα του καθαρισμού από τον περιοδοντολόγο εξαρτάται ανά περίπτωση. Επίσης, θα πρέπει να ελεγχθούν και πιθανοί επιβαρυντικοί παράγοντες της περιοδοντικής νόσου, όπως το κάπνισμα και ο ανεξέλεγκτος σακχαρώδης διαβήτης.

Συντηρητική θεραπεία της ουλίτιδας

Η θεραπεία των νοσημάτων των ούλων στα αρχικά στάδια της νόσου εκτός από τη διδασκαλία της στοματικής υγιεινής και την αποτρύγωση (αφαίρεση πέτρας) περιλαμβάνει κυρίως την απόξεση κάτω από τα ούλα ώστε να απομακρυνθούν τα μικρόβια και οι τοξίνες τους. Αυτή γίνεται με ένα συνδυασμό υπερήχων και λεπτών εργαλείων χειρός (ξέστρων), και κατά κανόνα μετά από τοπική αναισθησία της περιοχής που θα θεραπευτεί. Ο ασθενής δεν πονάει και σπάνια μπορεί να υπάρξει ένας μικρός ερεθισμός των ούλων για μια μέρα, κάτι που αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα.

Μετά τη θεραπεία, η φλεγμονή έχει μειωθεί ή και εξαφανιστεί, η κακοσμία βελτιώνεται, τα ούλα προσκολλώνται πάλι στα δόντια.

Χειρουργική θεραπεία

Μετά την ολοκλήρωση της συντηρητικής θεραπείας, εφόσον παραμένουν βαθείς θύλακοι σε κάποια δόντια εφαρμόζεται από τον περιοδοντολόγο χειρουργική θεραπεία που αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης για την απομάκρυνση μικροβίων και τρυγίας (πέτρας). Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνοδευτεί και από μια προσπάθεια ανάπλασης των χαμένων ιστών γύρω από το δόντι στην αρχική τους κατάσταση (με μοσχεύματα). (Ιστική Ανάπλαση)

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή και δεν είναι επίπονη καθώς διενεργείται κάτω από τοπική αναισθησία. Ο ασθενής μετά την επέμβαση είναι σε θέση να ακολουθήσει το καθημερινό του πρόγραμμα χωρίς προβλήματα.

Υποστηρικτική Θεραπεία

Μετά το πέρας της ενεργούς περιοδοντικής θεραπείας συνιστάται ο έλεγχος των βλαβών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η συχνότητα των οποίων εξαρτάται από την περιοδοντική κατάσταση και το επίπεδο στοματικής υγιεινής του ασθενούς. Τα τακτικά ραντεβού (τουλάχιστον ανά 3-6 μήνες) απλού καθαρισμού για τη συντήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος είναι σημαντικά με την ενεργή θεραπεία. Όσοι δεν ακολουθούν ένα πρόγραμμα υποστήριξης μετά τη θεραπεία, έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν επιδείνωση της περιοδοντικής τους κατάστασης και να κινδυνεύσουν να χάσουν δόντια.

Σε κάθε επανέλεγχο γίνεται καταγραφή ξανά όλων των δεδομένων, ελέγχεται η στοματική υγιεινή του ασθενούς, επισημαίνονται πιθανά σημεία με φλεγμονή και γίνεται επαγγελματικός καθαρισμός και στίλβωση των δοντιών.

Start typing and press Enter to search

Show Buttons
Hide Buttons