Περιεμφυτευματίτιδα

Περιεμφυτευματίτιδα - Οδοντίατρος Π.Μπόσνα, Αριδαία

Περιεμφυτευματίτιδα - Οδοντίατρος Π.Μπόσνα, Αριδαία

Η φροντίδα των εμφυτευμάτων δεν διαφέρει ιδιαίτερα αυτής των δοντιών. Περιλαμβάνει σχολαστικό βούρτσισμα και καθαρισμό των μεσοδόντιων χώρων με νήμα ή βουρτσάκι.

Τα εμφυτεύματα όπως και τα δόντια μπορούν να προσβληθούν από μικρόβια του στόματος και να αναπτύξουν φλεγμονή.

Όταν η φλεγμονή αφορά μόνο τους μαλακούς ιστούς ονομάζεται περιβλεννογονίτιδα και είναι κάτι αντίστοιχο της ουλίτιδας στα δόντια.

Όταν επεκτείνεται και στο κόκαλο (οστό) που στηρίζει το εμφύτευμα ονομάζεται περιεμφυτευματίτιδα και είναι κατάσταση αντίστοιχη της περιοδοντίτιδας. Μπορεί να γίνει εμφανής με ερυθρότητα και αιμορραγία από τους μαλακούς ιστούς και ορισμένες φορές με εκροή πύου ή και πόνο. Ακτινογραφικά, διαπιστώνεται οστική απορρόφηση γύρω από το εμφύτευμα. Δυστυχώς, στα εμφυτεύματα οι μηχανισμοί αυτοάμυνας ενάντια στα βακτηρίδια δεν υπάρχουν όπως στο δόντι και η καταστροφή του οστού είναι δραματική.

Η θεραπεία της περιεμφυτευματίτιδας είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Χορηγούνται αντιβιοτικά με στόχο την εξάλειψη της φλεγμονής και γίνεται ‘καθαρισμός’ των εμφυτευμάτων. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση γύρω από τα εμφυτεύματα και διόρθωση των βλαβών που έχουν προκύψει. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι αμφίβολη. Καθοριστικός παράγοντας για να έχουμε θετικά αποτελέσματα είναι η καλή στοματική υγιεινή του ασθενούς γύρω από τα εμφυτεύματα και ο συχνός έλεγχος από τον περιοδοντολόγο.

Για την πρόληψη φλεγμονών γύρω από τα εμφυτεύματα είναι πολύ σημαντικό να γίνεται η τοποθέτησή των εμφυτευμάτων μετά από καλό σχεδιασμό σε υγιές στοματικό περιβάλλον, από καταρτισμένο χειρουργό και με αυστηρό έλεγχο των προσθετικών εργασιών επί αυτών και να ακολουθείται κατάλληλη στοματική υγιεινή και συχνός έλεγχος από τον περιοδοντολόγο. Σε περίπτωση που υπάρχει τρυγία (πέτρα) και μικροβιακή πλάκα γύρω από τα εμφυτεύματα πρέπει να καθαρίζονται στο οδοντιατρείο με ειδικά εργαλεία και υπέρηχο που δε φθείρουν το εμφύτευμα τιτανίου.

Start typing and press Enter to search

Show Buttons
Hide Buttons