Πότε χρειάζεται Περιοδοντολόγος

Γιατί χρειάζεται ένας Περιοδοντολόγος;

Γιατί χρειάζεται ένας Περιοδοντολόγος;

Η περιοδοντολογία ορίζεται ως η ειδίκευση της Οδοντιατρικής ειδικότητας, με αντικείμενο:

  1. την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των νόσων των ιστών που στηρίζουν και περιβάλλουν τα δόντια ή τα οδοντικά εμφυτεύματα (δηλαδή κυρίως των ούλων και των οστών των γνάθων),
  2. την διατήρηση της υγείας, λειτουργίας και αισθητικής αυτών των ιστών
  3.  την αποκατάσταση της απωλεσθείσας οδοντικής στήριξης και των απωλεσθέντων στηρικτικών μαλακών και σκληρών ιστών, με τη χρήση τεχνικών μεταμόσχευσης ιστών, υποκατάστατων ιστών και εμφύτευσης φυσικών ή συνθετικών συσκευών και υλικών (AAP 2001).

Η υγεία των ούλων είναι βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε οδοντιατρική εργασία.

Η διάγνωση γίνεται από τον οδοντίατρο και κυρίως από τον περιοδοντολόγο, ο οποίος ελέγχει το χρώμα και το σχήμα των ούλων, την κινητικότητα των δοντιών και μετράει το βάθος των ‘θυλάκων’. Επιπλέον, σημαντική είναι η χρήση ακτινογραφιών για την ανακάλυψη του βαθμού οστικής καταστροφής, εφόσον αυτή υπάρχει.

Περιοδοντικά νοσήματα

Τα νοσήματα του περιοδοντίου είναι:

Δυστυχώς, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού πάσχει από κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν το πρόβλημά τους, καθώς η εξέλιξή της είναι συνήθως βραδεία και χωρίς σημαντικά συμπτώματα. Μπορούν σταδιακά να καταλήξουν σε καταστροφή των στηρικτικών ιστών των δοντιών. Το 90% των ενηλίκων υποφέρουν από νοσήματα των ούλων, που πολλές φορές, αρχίζουν από τις πρώτες δεκαετίες της ζωής τους.

Για κάποιον που προσέχει την στοματική του υγεία, η επίσκεψη στον περιοδοντολόγο είναι πάντα ωφέλιμη. Μερικές φορές, ο μόνος τρόπος για να γίνει αντιληπτή η ύπαρξη περιοδοντικής νόσου είναι η περιοδοντική εξέταση.

 

Πάντως, μια επίσκεψη στον περιοδοντολόγο θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Εάν υπάρχουν συμπτώματα που υποδεικνύουν την παρουσία περιοδοντικής νόσου, όπως:

Συχνές ερωτήσεις για την περιοδοντική νόσο

Βεβαίως και είναι δυνατόν. Επειδή στην περιοδοντική νόσο δεν παρουσιάζεται πόνος είναι δυνατόν οι ασθενείς να μην το αντιληφθούν.
Για αυτό είναι σημαντικό να επισκέπτεται κανείς συχνά τον οδοντίατρο ή περιοδοντολόγο για εξέταση των περιοδοντικών ιστών με ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται περιοδοντική μύλη.

Όχι δεν υπάρχει πόνος ούτε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο ιατρείο γιατί εφαρμόζεται τοπική αναισθησία, ούτε μετά στο σπίτι.

Όχι δεν είναι απαραίτητο. Πολλές φορές το επιθυμητό αποτέλεσμα της θεραπείας επιτυγχάνεται μόνο με τη συντηρητική θεραπεία.

Η πλαστική χειρουργική του περιοδοντίου είναι η χειρουργική που ασχολείται με αισθητικά προβλήματα, κυρίως στη ζώνη των ούλων αλλά και του βλεννογόνου.
Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι οι υφιζήσεις των ούλων, όπου οι ρίζες ενός ή περισσοτέρων δοντιών απογυμνώνονται. Οι αιτίες για αυτή την απογύμνωση μπορεί να είναι ποικίλες. Την πιο συχνή αποτελεί το μακροχρόνιο βούρτσισμα με δύναμη ή χρήση σκληρής οδοντόβουρτσας, ειδικά σε λεπτά ούλα.
Επίσης σε πολύ λεπτά ούλα λόγω της παρουσίας φλεγμονής μπορεί να προκληθεί υφίζηση. Πολλές φορές, εκτός από το αισθητικό πρόβλημα που δημιουργείται, ο ασθενής μπορεί να έχει ευαισθησία στα κρύα ερεθίσματα καθώς και ενοχλήσεις στο βούρτσισμα.
Αρχικά πρέπει να εντοπίζεται η αιτία της υφίζησης και ο ασθενής να διδάσκεται το σωστό τρόπο βουρτσίσματος. Η χειρουργική αντιμετώπιση συνίσταται στη λήψη τμήματος μαλακού ιστού από την υπερώα (ουρανίσκος) και την τοποθέτησή του στην περιοχή της υφίζησης, αφού έχει προηγηθεί κατάλληλη προπαρασκευή. Εκεί το τμήμα του ιστού από την υπερώα συρράπτεται για να συγκρατηθεί στην περιοχή, ώστε να αυξηθεί το πάχος των ούλων αλλά και να καλυφθεί η υφίζηση. Τα ράμματα κόβονται σε 10-15 ημέρες, διάστημα κατά το οποίο χρειάζεται λίγη προσοχή να μην τραυματιστεί η περιοχή. Η επούλωση ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες.
Μια άλλη κατηγορία προβλημάτων με τα οποία ασχολείται η πλαστική χειρουργική είναι η διόρθωση του περιγράμματος των ούλων στην πρόσθια άνω περιοχή που αποκαλύπτεται με το χαμόγελο. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ασυμμετρίες στην ανατομία των μαλακών ιστών στην αισθητική ζώνη που εύκολα διευθετούνται με μια μικρή επέμβαση.
Άλλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονται με την πλαστική χειρουργική των ούλων αποτελούν η υπερπλασία των ούλων λόγω λήψης κάποιων φαρμάκων, καθώς και η αύξηση του πάχους των ούλων εκεί όπου υπάρχει έλλειμμα.

Το κάπνισμα αποτελεί έναν σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα της περιοδοντικής νόσου αλλά δεν είναι η αιτία της. Ο αιτιολογικός παράγοντας είναι κυρίως η οδοντική μικροβιακή πλάκα.
Στους καπνιστές όμως παρατηρείται βαρύτερη εικόνα περιοδοντίτιδας από ότι στους μη καπνιστές.

Ναι για ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού υπάρχει γενετικό υπόβαθρο που τον καθιστά γενετικά ευαίσθητο. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι ομάδες ατόμων παρουσιάζουν μια ευπάθεια στην περιοδοντίτιδα.
Συνήθως στις περιπτώσεις αυτές κάποιος από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον (γονείς πιο συχνά) έχουν χάσει νωρίς τα δόντια τους ως απόρροια της περιοδοντικής νόσου.

Η περιοδοντίτιδα δεν αποτελεί μεταδοτική νόσο με την έννοια μιας γρίπης ή μιας ίωσης, όμως οι μικροβιακοί πληθυσμοί του στόματος ενός ατόμου με περιοδοντίτιδα μεταφέρονται στα άμεσα οικεία του άτομα (γονείς-παιδιά, ζευγάρια). Αν σε αυτά βρουν κατάλληλες συνθήκες τότε αναπτύσσονται και μπορούν να είναι παθογόνα.

Start typing and press Enter to search

Show Buttons
Hide Buttons