Επιμήκυνση μύλης σε σπασμένο δόντι

Επιμήκυνση Μύλης – Οδοντίατρος Π.Μπόσνα, Αριδαία

Επιμήκυνση Μύλης – Οδοντίατρος Π.Μπόσνα, Αριδαία

Xειρουργική επιμήκυνση κλινικής μύλης

Μερικές φορές τα δόντια τερηδονίζονται ή σπάνε κάτω από το επίπεδο του οστού (κόκκαλου) και είναι δύσκολο να αποκατασταθούν προβλέψιμα, ενώ κατά τα άλλα η ρίζα τους παραμένει καλή.

Για να διατηρήσουμε το δόντι και να δημιουργήσουμε μια σταθερή βάση ώστε να αποκατασταθεί με στεφάνη ή ανασύσταση, αφαιρούμε λίγα χιλιοστά οστού και ούλου γύρω από το δόντι, ώστε αυτό να ΄΄μακρύνει΄΄. Έτσι, αποφεύγουμε την εξαγωγή ενός δοντιού που πιθανότατα θα οδηγούσε σε πιο πολύπλοκες και δαπανηρές λύσεις, όπως τα εμφυτεύματα και οι γέφυρες.

Επιμήκυνση Μύλης – Οδοντίατρος Π.Μπόσνα, Αριδαία

Η επέμβαση

Η επέμβαση ολοκληρώνεται συνήθως σε μία επίσκεψη με τοπική αναισθησία. Αν εμπλέκονται περισσότερα δόντια μπορεί να χρειαστούν περισσότερες επισκέψεις.

Αρχικά γίνεται μια τομή των ούλων γύρω από το δόντι και αφαιρείται ο υπερβάλλων ουλικός ιστός.

Αν απαιτείται μεγάλη προσαρμογή του ύψους του δοντιού και στόχος είναι να αποκαλυφθεί μεγαλύτερο μέρος του, μπορεί να χρειαστεί να απομακρυνθεί και ένα μικρό ύψος οστού γύρω από το δόντι.

Κατόπιν τα ούλα τοποθετούνται στη θέση τους και αν χρειάζεται γίνονται ράμματα για να στερεωθούν σφιχτά γύρω από το δόντι. Πολλές φορές, τοποθετείται μια ειδική πάστα πάνω στην χειρουργημένη περιοχή για να την προστατεύει.

Τα ράμματα (αν χρειάστηκαν) αφαιρούνται σε 7-10 ημέρες. Κατόπιν προγραμματίζεται μια επίσκεψη σε περίπου ένα μήνα για να ελεγχθεί η πορεία της επούλωσης. Η περίοδος επούλωσης διαφέρει ανάλογα με την έκταση της επέμβασης.

Αν η θεραπεία περιλαμβάνει την τοποθέτηση προσθετικής αποκατάστασης (στεφάνη ή γέφυρα), μπορεί να τοποθετηθεί μια προσωρινή στεφάνη άμεσα ή λίγες μέρες αργότερα, αλλά η τελική αποκατάσταση δεν πρέπει να τοποθετηθεί πριν ολοκληρωθεί η επούλωση των ούλων.

Τα ούλα συρρικνώνονται ελαφρά κατά την περίοδο επούλωσης, με αποτέλεσμα αν τοποθετηθεί αμέσως η τελική στεφάνη, να υποχωρήσουν λίγο τα ούλα και να αποκαλυφθούν τα όρια της στεφάνης δημιουργώντας ένα αντιαισθητικό αποτέλεσμα.

Για την καλύτερη επιτυχία της περιοδοντικής χειρουργικής επέμβασης, πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι μετεγχειρητικές οδηγίες που έχουν δοθεί από τον περιοδοντολόγο.

Start typing and press Enter to search

Show Buttons
Hide Buttons