Περιοδοντίτιδα
Περιοδοντίτιδα Θεραπεία στην Αριδαία Πέλλας, Ιατρείο Μπόσνα
Περιοδοντίτιδα Θεραπεία στην Αριδαία Πέλλας, Ιατρείο Μπόσνα
Η περιοδοντίτιδα είναι νόσος του περιοδοντίου. Στην περιοδοντίτιδα, οι ίνες που ενώνουν τα ούλα με το δόντι και το οστό (κόκκαλο) καταστρέφονται, το οστό απορροφάται, τα ούλα αποκολλώνται από το δόντι και δημιουργείται ‘θύλακος’ (σχισμή μεταξύ δοντιού και ούλου) που ευνοεί την κατακράτηση μικροβιακής πλάκας και το σχηματισμό πέτρας.
Ως συνέπεια, αποκαλύπτονται οι ρίζες των δοντιών με αποτέλεσμα την υπερευαισθησία στο κρύο. Μπορεί να συνυπάρχει κακοσμία, κινητικότητα ή και μετακίνηση των δοντιών.
Αν δεν επέμβει ο οδοντίατρος, οι θύλακοι γίνονται σταδιακά βαθύτεροι, αυξάνονται οι βλάβες στο οστό και η κινητικότητα του δοντιού, με τελική κατάληξη την απώλεια του δοντιού.
Υπάρχει και μία λιγότερο συχνή μορφή νόσων του περιοδοντίου, η οξεία νεκρωτική, που εκδηλώνεται με πόνο και πληγές στα ούλα.
Συντηρητική θεραπεία
Η θεραπεία των νοσημάτων των ούλων στα αρχικά στάδια της νόσου εκτός από τη διδασκαλία της στοματικής υγιεινής και την αποτρύγωση (αφαίρεση πέτρας) περιλαμβάνει κυρίως την απόξεση κάτω από τα ούλα ώστε να απομακρυνθούν τα μικρόβια και οι τοξίνες τους. Αυτή γίνεται με ένα συνδυασμό υπερήχων και λεπτών εργαλείων χειρός (ξέστρων), και κατά κανόνα μετά από τοπική αναισθησία της περιοχής που θα θεραπευτεί. Ο ασθενής δεν πονάει και σπάνια μπορεί να υπάρξει ένας μικρός ερεθισμός των ούλων για μια μέρα, κάτι που αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα.
Μετά τη θεραπεία, η φλεγμονή έχει μειωθεί ή και εξαφανιστεί, η κακοσμία βελτιώνεται, τα ούλα προσκολλώνται πάλι στα δόντια, η κινητικότητα και οι θύλακοι μειώνονται ή εξαλείφονται.
Η περιοδοντική θεραπεία μπορεί να σταματήσει την καταστροφική πορεία της περιοδοντικής νόσου και να επαναφέρει το στόμα σε μία κατάσταση υγείας, αποφεύγοντας εξαγωγές δοντιών και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτές.
Θα μπορούσε κανείς να την παρομοιάσει με «βαθύ καθάρισμα», που γίνεται με μεγάλη λεπτομέρεια σε κάθε δόντι ξεχωριστά.
Η σημασία της συντηρητικής θεραπείας είναι μεγάλη, και αποτελεί το απαραίτητο πρώτο στάδιο σε οποιαδήποτε περιοδοντική θεραπεία. Συνήθως επαρκεί για την αντιμετώπιση του περιοδοντικού προβλήματος, εφόσον ο ασθενής τηρεί σωστή καθημερινή στοματική υγιεινή. Σε μερικές περιπτώσεις προχωρημένων προβλημάτων ενδέχεται να χρειαστεί και χειρουργική περιοδοντική θεραπεία
Χειρουργική θεραπεία
Μετά την ολοκλήρωση της συντηρητικής θεραπείας, εφόσον παραμένουν βαθείς θύλακοι σε κάποια δόντια εφαρμόζεται από τον περιοδοντολόγο χειρουργική θεραπεία που αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης για την απομάκρυνση μικροβίων και τρυγίας (πέτρας). Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνοδευτεί και από μια προσπάθεια ανάπλασης των χαμένων ιστών γύρω από το δόντι στην αρχική τους κατάσταση (με μοσχεύματα). (Ιστική Ανάπλαση)
Η διαδικασία είναι αρκετά απλή και δεν είναι επίπονη καθώς διενεργείται κάτω από τοπική αναισθησία. Ο ασθενής μετά την επέμβαση είναι σε θέση να ακολουθήσει το καθημερινό του πρόγραμμα χωρίς προβλήματα.
Ιστική ανάπλαση
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καταστροφή που έχει προκαλέσει η περιοδοντίτιδα στο οστούν (κόκαλο) γύρω από τα δόντια έχουν τέτοια μορφολογία ώστε να ενδείκνυται η χρήση ‘αναπλαστικών υλικών’ προκειμένου να δημιουργηθεί νέο οστούν που θα στηρίζει το δόντι.
Τα αναπλαστικά αυτά υλικά μπορεί να είναι οστικά μοσχεύματα, μεμβράνες ή σκευάσματα πρωτεϊνών.
Ο περιοδοντολόγος επιλέγει το πιο κατάλληλο ανάλογα με τη μορφολογία της οστικής βλάβης και το τοποθετεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.
Υποστηρικτική Θεραπεία
Μετά το πέρας της ενεργούς περιοδοντικής θεραπείας συνιστάται ο έλεγχος των βλαβών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η συχνότητα των οποίων εξαρτάται από την περιοδοντική κατάσταση και το επίπεδο στοματικής υγιεινής του ασθενούς. Τα τακτικά ραντεβού (τουλάχιστον ανά 3-6 μήνες) απλού καθαρισμού για τη συντήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος είναι σημαντικά με την ενεργή θεραπεία. Όσοι δεν ακολουθούν ένα πρόγραμμα υποστήριξης μετά τη θεραπεία, έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν επιδείνωση της περιοδοντικής τους κατάστασης και να κινδυνεύσουν να χάσουν δόντια.
Σε κάθε επανέλεγχο γίνεται καταγραφή ξανά όλων των δεδομένων, ελέγχεται η στοματική υγιεινή του ασθενούς, επισημαίνονται πιθανά σημεία με φλεγμονή και γίνεται επαγγελματικός καθαρισμός και στίλβωση των δοντιών.