Συχνές ερωτήσεις για την Περιοδοντίτιδα
Συχνές Ερωτήσεις - Οδοντιατρείο Π. Μπόσνα
Συχνές Ερωτήσεις - Οδοντιατρείο Π. Μπόσνα
Υπάρχει και μια λιγότερο συχνή μορφή νόσων του περιοδοντίου, η οξεία νεκρωτική, που εκδηλώνεται με πόνο και πληγές στα ούλα.
Ποια είναι τα αίτια – επιβαρυντικοί παράγοντες για την πρόκληση ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας;
Η πιο κοινή αιτία των νοσημάτων των ούλων είναι η μικροβιακή ή οδοντική πλάκα. Με τη βοήθεια του σάλιου και ενός υγρού που εκκρίνεται από τα ούλα, τα διάφορα μικρόβια και τα προϊόντα τους που υπάρχουν φυσιολογικά στο στόμα σε μεγάλο αριθμό, κολλούν πάνω στα δόντια. Η ελλιπής απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας από τα δόντια λόγω κακής ή λανθασμένης στοματικής υγιεινής οδηγεί σε αύξηση της πλάκας και παραγωγή βλαβερών ουσιών από τα μικρόβια που προκαλούν φλεγμονή των ούλων. Επιπλέον, η μικροβιακή πλάκα σκληραίνει (ενασβεστιούται) από τα άλατα του σάλιου και μετατρέπεται σε πέτρα (τρυγία), η οποία διευκολύνει την περαιτέρω εναπόθεση μικροβιακής πλάκας.
Η κατάσταση της γενικής υγείας (διαβήτης, ορμονικές διαταραχές, εγκυμοσύνη), η λήψη φαρμάκων, το stress, το κάπνισμα, η κληρονομικότητα, οι κακές προσθετικές εργασίες κ.λπ. είναι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση ή επιδεινώνουν μια προϋπάρχουσα περιοδοντική νόσο.
Βεβαίως και είναι δυνατόν. Επειδή στην περιοδοντική νόσο δεν παρουσιάζεται πόνος είναι δυνατόν οι ασθενείς να μην το αντιληφθούν.
Για αυτό είναι σημαντικό να επισκέπτεται κανείς συχνά τον οδοντίατρο ή περιοδοντολόγο για εξέταση των περιοδοντικών ιστών με ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται περιοδοντική μύλη.
Όχι δεν υπάρχει πόνος ούτε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο ιατρείο γιατί εφαρμόζεται τοπική αναισθησία, ούτε μετά στο σπίτι.
Όχι δεν είναι απαραίτητο. Πολλές φορές το επιθυμητό αποτέλεσμα της θεραπείας επιτυγχάνεται μόνο με τη συντηρητική θεραπεία.
Η πλαστική χειρουργική του περιοδοντίου είναι η χειρουργική που ασχολείται με αισθητικά προβλήματα, κυρίως στη ζώνη των ούλων αλλά και του βλεννογόνου.
Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι οι υφιζήσεις των ούλων, όπου οι ρίζες ενός ή περισσοτέρων δοντιών απογυμνώνονται. Οι αιτίες για αυτή την απογύμνωση μπορεί να είναι ποικίλες. Την πιο συχνή αποτελεί το μακροχρόνιο βούρτσισμα με δύναμη ή χρήση σκληρής οδοντόβουρτσας, ειδικά σε λεπτά ούλα.
Επίσης σε πολύ λεπτά ούλα λόγω της παρουσίας φλεγμονής μπορεί να προκληθεί υφίζηση. Πολλές φορές, εκτός από το αισθητικό πρόβλημα που δημιουργείται, ο ασθενής μπορεί να έχει ευαισθησία στα κρύα ερεθίσματα καθώς και ενοχλήσεις στο βούρτσισμα.
Αρχικά πρέπει να εντοπίζεται η αιτία της υφίζησης και ο ασθενής να διδάσκεται το σωστό τρόπο βουρτσίσματος. Η χειρουργική αντιμετώπιση συνίσταται στη λήψη τμήματος μαλακού ιστού από την υπερώα (ουρανίσκος) και την τοποθέτησή του στην περιοχή της υφίζησης, αφού έχει προηγηθεί κατάλληλη προπαρασκευή. Εκεί το τμήμα του ιστού από την υπερώα συρράπτεται για να συγκρατηθεί στην περιοχή, ώστε να αυξηθεί το πάχος των ούλων αλλά και να καλυφθεί η υφίζηση. Τα ράμματα κόβονται σε 10-15 ημέρες, διάστημα κατά το οποίο χρειάζεται λίγη προσοχή να μην τραυματιστεί η περιοχή. Η επούλωση ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες.
Μια άλλη κατηγορία προβλημάτων με τα οποία ασχολείται η πλαστική χειρουργική είναι η διόρθωση του περιγράμματος των ούλων στην πρόσθια άνω περιοχή που αποκαλύπτεται με το χαμόγελο. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ασυμμετρίες στην ανατομία των μαλακών ιστών στην αισθητική ζώνη που εύκολα διευθετούνται με μια μικρή επέμβαση.
Άλλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονται με την πλαστική χειρουργική των ούλων αποτελούν η υπερπλασία των ούλων λόγω λήψης κάποιων φαρμάκων, καθώς και η αύξηση του πάχους των ούλων εκεί όπου υπάρχει έλλειμμα.
Το κάπνισμα αποτελεί έναν σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα της περιοδοντικής νόσου αλλά δεν είναι η αιτία της. Ο αιτιολογικός παράγοντας είναι κυρίως η οδοντική μικροβιακή πλάκα.
Στους καπνιστές όμως παρατηρείται βαρύτερη εικόνα περιοδοντίτιδας από ότι στους μη καπνιστές.
Ναι για ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού υπάρχει γενετικό υπόβαθρο που τον καθιστά γενετικά ευαίσθητο. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι ομάδες ατόμων παρουσιάζουν μια ευπάθεια στην περιοδοντίτιδα.
Συνήθως στις περιπτώσεις αυτές κάποιος από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον (γονείς πιο συχνά) έχουν χάσει νωρίς τα δόντια τους ως απόρροια της περιοδοντικής νόσου.
Η περιοδοντίτιδα δεν αποτελεί μεταδοτική νόσο με την έννοια μιας γρίπης ή μιας ίωσης, όμως οι μικροβιακοί πληθυσμοί του στόματος ενός ατόμου με περιοδοντίτιδα μεταφέρονται στα άμεσα οικεία του άτομα (γονείς-παιδιά, ζευγάρια). Αν σε αυτά βρουν κατάλληλες συνθήκες τότε αναπτύσσονται και μπορούν να είναι παθογόνα.