Χρήσιμες οδηγίες προς ασθενείς

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ (για μετά από κάθε ενδοστοματική επέμβαση)

Προσθετική Χειρουργική – Οδοντίατρος Π. Μπόσνα, Αριδαία
 1. Μετά την επέμβαση, να παραμείνει ο ασθενής στο σπίτι, χωρίς καμία επαγγελματική δραστηριότητα για μία ή δύο ημέρες.
 2. Την ημέρα της επέμβασης δεν επιτρέπονται οι στοματοπλύσεις ούτε με αντισηπτικά, ούτε με χαμομήλι, ούτε με αλατόνερο, ούτε με κανένα άλλο φάρμακο Πολύ περισσότερο, δεν πρέπει να ξεπλύνετε το στόμα σας όταν υπάρχει φόβος αιμορραγίας.
 3. Δίαιτα: Η διατροφή του ασθενή την ημέρα της επέμβασης πρέπει να αποτελείται από κρύες και ρευστές τροφές (κρέμα, κρύες σούπες, πορτοκαλάδα, πουρές της πατάτας κ.ά.). Για 24 ώρες να αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά και τα πολύ θερμά ροφήματα ή φαγητά. Επειδή το χειρουργικό τραύμα στο στόμα είναι ευαίσθητο σε κάθε τραυματισμό κατ’ ανάγκη θα περιοριστείτε σε πολύ μαλακές τροφές που απαιτούν ελάχιστο μάσημα.
 4. Αιμορραγία: Εάν τοποθετήθηκε κάποια γάζα στην περιοχή του τραύματος με τη σύσταση να την κρατήσετε κλείνοντας τα δόντια, αυτή πρέπει να παραμείνει στο στόμα περίπου για 30-45 λεπτά χωρίς να την αλλάξετε. Σε περίπτωση που η αιμορραγία συνεχίζεται, τοποθετείται νέα γάζα για μία ακόμα ώρα.
 5. Απαγορεύεται το κάπνισμα για 24 ώρες.
 6. Οίδημα: Την επόμενη μέρα εμφανίζεται συνήθως πρήξιμο στο πρόσωπο που δεν πρέπει να σας ανησυχήσει. Υποχωρεί σε 3-4 ημέρες. Συνιστάται η τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων (παγοκύστη τυλιγμένη σε πετσέτα ή παγάκια σε πλαστική σακούλα) εξωστοματικά αντίστοιχα με τη χειρουργική περιοχή. Η αγωγή αυτή διαρκεί 10-15 λεπτά και επαναλαμβάνεται κάθε μισή ώρα, τουλάχιστον για 4-6 ώρες.
 7. Οι χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα. Την ημέρα της επέμβασης, καθώς υποχωρεί η τοπική αναισθησία, εμφανίζεται πόνος που οφείλεται στο χειρουργικό τραύμα.
 8. Λήψη παυσίπονου: Σε περίπτωση πόνου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παυσίπονα φάρμακα (εκτός από τα παράγωγα του σαλικυλικού οξέος, ασπιρίνη), όπως είναι τα δισκία Ρanadol, Depon, Lonarid και τα Ponstan. Η λήψη τους μπορεί να γίνεται ανά 4 ώρες, για όσο συνεχίζεται ο πόνος. H ασπιρίνη δεν είναι κατάλληλο φάρμακο σε αυτήν την περίπτωση.
 9. Υγιεινή του στόματος: Μετά το πρώτο 24ωρο,  γίνονται πλύσεις με χλιαρό χαμομήλι ή διάλειμα χλωρεξιδίνης 3 φορές την ημέρα για 3-4 ημέρες. Ο καθαρισμός των δοντιών με οδοντόβουρτσα και νήμα διενεργείται κανονικά, χωρίς να θίγεται η περιοχή της επέμβασης. Τα αντισηπτικά φάρμακα που δεν είναι πάντοτε απαραίτητα, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο 30 λεπτά μετά το βούρτσισμα των δοντιών. Όπως πάντοτε αλλά και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της επούλωσης του χειρουργικού τραύματος, το στόμα πρέπει να μένει σχολαστικά καθαρό. Ανεξάρτητα από το μέγεθος του τραύματος, από τη δεύτερη μέρα και μετά επιβάλλεται το βούρτσισμα των δοντιών,
 10. Αντιβίωση και Αντιφλεγμονώδες. Εάν σας συστήθηκε αντιβιοτικό ή αντιφλεγμονώδες θα πρέπει να μην το παραλείψετε. Συνήθεις δόσεις είναι ανά 12/ωρο ή 8/ωρο και για 4 τουλάχιστον μέρες. Παρέκκλιση 1 ώρας δεν δημιουργεί πρόβλημα.
 11. Αφαίρεση ραμμάτων: Εάν στο τραύμα τοποθετήθηκαν ράμματα, θα πρέπει να επανέλθει ο ασθενής μετά μία βδομάδα για την αφαίρεσή τους.

 

Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες δεν θα έχετε ιδιαίτερα προβλήματα. Σε κάθε άλλη περίπτωση επικοινωνήστε μαζί μας.
(τηλ.  2384022400, 6974378433)

 

Μπόσνα Πετρούλα

Χειρουργός Οδοντίατρος

Start typing and press Enter to search

Show Buttons
Hide Buttons