Τι είναι η τερηδόνα και πότε εμφανίζεται;

Τι είναι η ερηδόνα - Π. Μπόσνα

Τι είναι η ερηδόνα - Π. Μπόσνα

Η τερηδόνα είναι η συχνότερη μολυσματική νόσος των παιδιών στον κόσμο. Αποτελεί μικροβιακή λοίμωξη των δοντιών και των ιστών που τα συγκρατούν που προκαλεί την προοδευτική καταστροφή τους. Τα μικρόβια προσκολλώνται στην οδοντική πλάκα και δημιουργούν «αποικίες».

Στη δημιουργία τερηδόντας συμβάλλει η συχνή λήψη υδατανθράκων (γλυκά κλπ) που μεταβολίζονται τελικά σε οξύ. Το pH στην οδοντική πλάκα γίνεται σε επαναλαμβανόμενη βάση όξινο, γεγονός που ευνοεί τα μικρόβια που καταφέρνουν να επιβιώνουν σε όξινο περιβάλλον (όπως οι στρεπτόκοκκοι και οι γαλακτοβάκιλλοι), με αποτέλεσμα να προκαλείται η τερηδόνα.

Η τερηδόνα δεν είναι κληρονομική νόσος. Η αντίληψη ότι το παιδί θα κληρονομήσει ούτως ή άλλως τα χαλασμένα δόντια των γονιών του, είναι λάθος. Το παιδί όμως «κληρονομεί» τις συνήθειες διατροφής και στοματικής υγιεινής των γονιών του που οδηγούν στην εμφάνιση της τερηδόνας. Δώστε το σωστό παράδειγμα στα παιδιά σας βουρτσίζοντας μαζί τους τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, τα δόντια σας.

Εάν δείτε λευκά  στίγματα  ή γραμμές  (σαν  κιμωλία) στα πάνω μπροστινά  δόντια, συνήθως  κοντά  στα  ούλα, τα σημάδια  υποδηλώνουν  την  απασβεστίωση  του σμάλτου  των δοντιών, δηλαδή   η   αδαμαντίνη  μαλακώνει  και  τελικά  προκαλείται  τερηδόνα. Αν  η  τερηδόνα  έχει  προχωρήσει, θα  αρχίσετε  να  βλέπετε  μαύρα  στίγματα  ή  και  κοιλότητες  πάνω  στα  μπροστινά  άνω  δόντια. Η  εξέλιξη  της  τερηδόνας είναι  απότομη  και  συνήθως  μη  αναστρέψιμη, γι’ αυτό  αν  έχετε  δει  τέτοια  σημάδια  επικοινωνήστε  άμεσα  με  τον  οδοντίατρό σας.

Η καλύτερη αντιμετώπιση της τερηδόνας, είναι η πρόληψη από τη βρεφική ηλικία.

Οι διεθνείς Παιδο – οδοντιατρικές Εταιρείες συστήνουν συστηματικό έλεγχο των παιδιών από παιδοοδοντίατρο μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους και επανέλεγχο κάθε 6 μήνες.

Πρόληψη της τερηδόνας

Η πρόληψη περιλαμβάνει:

Start typing and press Enter to search

Show Buttons
Hide Buttons