Επείγοντα οδοντιατρικά περιστατικά σε παιδιά

Επείγοντα οδοντιάτρικα περιστατικά για παιδία - Π. Μπόσνα

Επείγοντα οδοντιάτρικα περιστατικά για παιδία - Π. Μπόσνα

Πόνος στο δόντι

Ο πονόδοντος στα παιδιά και τους εφήβους αποτελεί μαζί με τον τραυματισμό των δοντιών τις συνηθέστερες αιτίες επείγουσας αναζήτησης οδοντιάτρου για την ανακούφιση από τον πόνο.

Τον πονόδοντο προκαλεί συχνά η παρουσία τροφών μέσα στην κοιλότητα της τερηδόνας. Οι τροφές παράγουν οξέα που ερεθίζουν το νεύρο του δοντιού και προκαλούν πόνο. Εάν ο πόνος προκαλείται μόνο με τη σφήνωση τροφών μέσα στην κοιλότητα και υποχωρεί με την απομάκρυνση αυτών, τότε η φλεγμονή του νεύρου μπορεί να είναι στα αρχικά στάδια.

Εάν όμως ο πόνος διαρκεί για ώρες και μάλιστα εμφανίζεται απότομα χωρίς να φάει ή να πιεί ο ασθενής, τότε τα πράγματα είναι πιο σοβαρά, η φλεγμονή του νεύρου έχει επεκταθεί χαμηλότερα μέσα στο νεύρο και σε αυτή την περίπτωση το δόντι μπορεί να χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).

Άλλη αιτία βέβαια του πονόδοντου είναι όταν πια η φλεγμονή παραμεληθεί, προχωρήσει και εξελιχθεί σε νέκρωση του νεύρου. Εκεί ο ασθενής πονάει κυρίως με την μάσηση και νιώθει αίσθημα βάρους και ίσως παρουσιάζει πρήξιμο τοπικά στα ούλα ή ακόμα και στο πρόσωπο.

Επείγοντα οδοντιάτρικα περιστατικά για παιδία - Π. Μπόσνα
Επείγοντα οδοντιάτρικα περιστατικά για παιδία - Π. Μπόσνα

Τι να κάνετε:

Δάγκωμα ή κόψιμο στη γλώσσα, στα χείλη ή στο μάγουλο

Εφαρμόστε πάγο για να ελέγξετε το πρήξιμο στην τραυματισμένη περιοχή. Εάν υπάρχει αιμορραγία, πιέστε απαλά με μια γάζα ή ύφασμα. Εάν η αιμορραγία δεν μπορεί να ελεγχθεί με απλή πίεση, καλέστε τον παιδοδοντίατρο ή επισκεφθείτε το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου.

Τραυματισμός του δοντιού

Ο τραυματισμός ενός ή περισσότερων δοντιών και των ιστών (περιοδόντιο) που το περιβάλλουν και στηρίζουν, είναι πολύ συχνός κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία. Η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση, βελτιώνει την πρόγνωση του δοντιού και περιορίζει την εμφάνιση ανεπιθύμητων συνεπειών. Για την πρόληψη των τραυμάτων συστήνουμε προστατευτικούς νάρθηκες.

Κάθε τραύμα όμως είναι διαφορετικό και μπορεί να περιλαμβάνει και τραυματισμό στο πρόσωπο. Χρειάζεται αντιμετώπιση κατά περίπτωση. Είναι πάντως μια επείγουσα και σοβαρή κατάσταση.

Τραυματισμός του δοντιού

Οι πιο συχνοί τραυματισμοί στα νεογιλά δόντια είναι εκείνοι που αφορούν τους ιστούς που περιβάλλουν και στηρίζουν το δόντι με αποτέλεσμα τη μετατόπιση του δοντιού, την εμβύθιση του στο φατνίο (κόκκαλο) ή την πλήρη απόσπαση του από το στόμα (εκγόμφωση).  Αποτέλεσμα των παραπάνω μπορεί να είναι η νέκρωση, η αλλαγή του χρώματος του δοντιού και η πιθανή δημιουργία αποστήματος ή συριγγίου.

Σε περιπτώσεις ολικής εκγόμφωσης του νεογιλού δοντιού μετά από τραυματισμό, ΔΕΝ το βάζουμε πίσω στη θέση του. Επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο σας για να λάβετε συμβουλές. Αυτό δεν είναι συνήθως μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται θεραπευτική αγωγή.

Επειδή όμως πολλές φορές οι επιπτώσεις του τραυματισμού στο παιδικά δόντια δεν εμφανίζονται άμεσα αλλά μετά από χρονικό διάστημα που ποικίλει ανάλογα με τον τραυματισμό, είναι ιδιαίτερα σημαντική η συστηματική επαναξιολόγηση του τραυματισμού τους επόμενους μήνες ώστε να προληφθούν επιπλοκές στα μόνιμα δόντια.

Αν μετά από τραυματισμό βρεθεί σπασμένο κομμάτι του δοντιού, καλό είναι να διατηρηθεί σε νερό ή φυσιολογικό ορό. Επικοινωνούμε άμεσα με την παιδοδοντίατρο να η οποία μπορεί να συγκολλήσει το σπασμένο δοντάκι και να το διαμορφώσει όπως ήταν πριν το τραύμα, με ασφαλές υλικό που μιμείται τους οδοντικούς ιστούς. Το δόντι πρέπει να εξεταστεί μήπως και το κάταγμα επεκτείνεται στο νεύρο διότι τότε μπορεί να χρειάζεται θεραπεία στο νεύρο πριν την αποκατάσταση του.

Εάν έχει χαλαρώσει το δόντι και κουνιέται ελαφρά έως μέτρια, μπορεί να σταθεροποιηθεί σε 2-3 βδομάδες. Εάν όμως κουνιέται πολύ έντονα τότε υπάρχει ψηλή πιθανότητα να χαθεί πρόωρα από μόνο του ή θα πρέπει να το αφαιρέσει ο οδοντίατρος ο οποίος θα εκτιμήσει το μέγεθος της χαλάρωσης και τη σοβαρότητα του τραύματος για να προτείνει ή όχι τη συγκράτησή του με οδοντικό φραγμό.

Εάν έχει μετακινηθεί το δόντι μετά από τραύμα και αλλάξει λίγο θέση, μην ανησυχείτε. Εάν όμως η μετατόπιση είναι μεγάλη και εμποδίζει το σωστό δάγκωμα, τότε οδοντίατρος σας θα το επανατοποθετήσει πίσω στη σωστή θέση. Εάν η μετακίνηση είναι πολύ σοβαρή μπορεί να το αφαιρέσει για να μην οδηγήσει σε τραύμα του σπέρματος του μονίμου δοντιού που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη ρίζα του παιδικού δοντιού.

Εάν έχει σφηνώσει το δόντι στο κόκκαλο της άνω γνάθου εντελώς ή ένα τμήμα του, επισκεφθείτε τον οδοδοντίατρο σας. Μπορεί το δόντι να επανέλθει στη θέση του έως και 4 μήνες αργότερα, αλλά θέλει παρακολούθηση διότι εάν έχει κολλήσει με το κόκκαλο θα πρέπει να αφαιρεθεί, ώστε να μην εμποδίσει την σωστή ανατολή του μονίμου δοντιού.

Start typing and press Enter to search

Show Buttons
Hide Buttons