Ακτινογραφίες γνάθου σε παιδιά

Ακτινογραφίες γνάθου σε παιδία - Π. Μπόσνα

Ακτινογραφίες γνάθου σε παιδία - Π. Μπόσνα

Πολλές φορές δόντια που φαίνονται εντελώς υγιή μπορεί να αναπτύξουν τερηδόνα στα σημεία επαφής με άλλο δόντι. Οι τερηδόνες αυτού του είδους μπορεί να είναι βαθιές και πολύ κοντά στο νεύρο του δοντιού και δεν γίνονται αντιληπτές παρά μόνο με ακτινογραφική εξέταση. Οι ακτινογραφίες είναι ένα σημαντικό και απαραίτητο μέρος της οδοντιατρικής διαγνωστικής διαδικασίας.

Με τις ακτινογραφίες ανιχνεύονται τα δόντια που είναι έτοιμα να ανατείλουν, γίνεται διάγνωση παθήσεων των οστών, αξιολογούνται τα αποτελέσματα ενός τραυματισμού των δοντιών, ή σχεδιάζεται η ορθοδοντική θεραπεία.

Η πρώτη οδοντιατρική ακτινογραφία μπορεί να γίνει στην ηλικία περίπου των 4 ετών. Οι διεθνείς Παιδοδοντιατρικές Εταιρείες συνιστούν ακτινογραφίες και εξετάσεις κάθε 6 μήνες για τα παιδιά με υψηλό κίνδυνο της φθοράς των δοντιών. Η ακτινογραφία γίνεται όταν εντοπίζονται συγκεκριμένα προβλήματα μια φορά το χρόνο και περίπου κάθε 3 χρόνια, εάν δεν υπάρχει άλλος λόγος να γίνει νωρίτερα.

Είναι επικίνδυνη η ακτινοβολία που δέχεται το παιδί;

Η πιο συνηθισμένη αγωνία των γονιών είναι μήπως το παιδί τους επιβαρυνθεί με ακτινοβολία. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι οδοδοντίατροι είναι εξαιρετικοί προσεκτικοί για τη μη έκθεση των παιδιών. Ο σύγχρονος ακτινολογικός εξοπλισμός περιορίζει τη δέσμη ακτίνων Χ στην περιοχή ενδιαφέροντος. Με τα φιλμ υψηλής ταχύτητας και τη σωστή προστασία με μολύβδινες ποδιές που καλύπτουν το σώμα, το παιδί σας λαμβάνει ένα ελάχιστο ποσό έκθεσης σε ακτινοβολία.

Ο κίνδυνος έκθεσης των παιδιών στην ακτινοβολία, είναι αμελητέος. Στην πραγματικότητα, οι οδοντιατρικές ακτινογραφίες αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρότερο κίνδυνο από ένα οδοντικό πρόβλημα το οποίο χρειάζεται θεραπεία αλλά δεν μπορεί να διαγνωστεί εγκαίρως.

Start typing and press Enter to search

Show Buttons
Hide Buttons